Surdeg ock Pelargoner

Allmänt, Pelargoner / Permalink / 0
Nu vill jag baka ock laga mat, det har jag längtat efter, det går säkert snart över så det är bra att jag ägnar min uppmärksamhet åt bröd, mat samt lite kaffe bröd. 
Nu har jag gjort en surdeg, den ska stå ock jäsa upp sig innan den skall användas, så här gör jag.
 
 
1,75dl rågmjöl
1 äpple
1,50dl ljummen vatten
 
 
Jag blandar allt i en bunke ock häller över sedan i en rymlig burk
 
 
locket på burken sitter lite "löst", ställ burken på en varm plats som ex ovan kylskåpet.

I 2-3 dagar skall man öppna burken ock röra om, nu skall det jäsa i burken ock lukta lite syrligt.
3-4 dagen matar man degen med ytterligare 1dl rågmjöl ock ½ dl ljummen vatten.
4-5 dagen kan du använda din surdeg.
Det som blir kvar efter din bak förvaras i kylskåp, den skall matas ca en gång i veckan med ½dl vatten ock ½dl rågmjöl. På detta vis kan du få din surdeg att överleva hur länge som helst!
 
Att få va hemma ock ta hand om mina pellisar....
Dresden Pink
 
 
Doftpelargon "P. odoratissimum" med en härlig doft av äpple, underbar! i bakgrunden är det en extra hög Mårbacka, rosa samt en Victoria Andrea
 
 
Till top