Att klara sig utan el...

Allmänt, Yllebroderi / Permalink / 0
I slutet av 1800 talet konkurrerade elen med gas samt fotogen ljus, men 1900 var det elen som kom in i hemmen. Utvecklingen av el har sedan stadigt gått fram ock vi kan idag inte klara oss utan el.
Elektriciteten är en förutsättning för värme, ljus, föda, samt kontakten med andra...
 
Härom dagen hade vi strömavbrott i några timmar, jag började tidigt att elda då elementet som försäkrar att vi inte ska vakna med en temp under ca 15g C hade laggt av, men jag kunde krypa upp på soffan ock dricka te ock äta, eftersom vi har en gasspis som vid sidan om vedspisen som värmer hela huset, är det bästa vi har. Det var en mycket grå ock mörk dag så jag tog fram en av fotogenlamporna, då kunde jag sitta med broderiet som jag ville ha klart, men jag hade inte laddat min telefon så den hade väldigt lite batteri ock det lilla ville jag spara på ifall något skulle hända ock jag behövde hjälp. Dom få timmarna utan mina sociala nätverk käntes ensamt, jag tror att jag klarar mig själv ock allt är jätte bra med att bo i skogen ock klara sig sjävl ock skapa ock greja, men det är ju bara om jag vet att det finns en värld strax utanför min värld, en värld jag kan kliva in i antingen via sociala medier eller bara att besöka den IRL så att säga.
 
Nu ser jag till att mobilen laddas lite oftare, men frågar som kom upp då kvarstår, kan vi på riktigt klara oss själva? bör vi ens?
Jag är så glad över elen vi har men är också taksam för att vi inte måste ha el för själva drivandet av vårat boende, att vi har ved ock gasspis, att vi har ute dass, att vi inte har en massa aparater som är eldrivna ock super jobbigga att diska.
Idag är jag nöjd med hur saker fungerar imorgon får jag se.
 
Broderierna är klara, kuddarna är ihopsydda ock stoppade, nu ska vi bara ses ock utbyta gåvorna...ock tillsvidare sker kontakten via sociala medier...
 
 
 
 
 
Lite om elens historia
Till top