Vecka 9. Livet är påbörjad

Folklig sömnad / Permalink / 0
Så lyxigt att ha en hel veckas folklig sömnad. Att bara jobba med en sak, livet i detta fall, att riktigt komma in en rytm, ock få vara i det, underbart. Fast nu har jag ju redan glömt att vi kunde inte starta i tid, ock blev jätte stressade,  för tyget inte hade kommit, ock att vi hade så mycket läxor att jag ville gråta av trötthet. Det är inte alltid lätt här, men när veckan summeras så brukar det som vart lite jobbigt bara vara borta, ock man har kvar allt det roliga, alla skratt, prat ock allt mys, ock det fina med sömnaden.
Som sagt vi började med livet.
 
1. Prova toallen.
2. Kolla så att den stämmer med mönstret.
3. Lägg alla mönster delar på klädet rita av ock tråckla på det ritade, glöm inte markera uppklipp till kil mm, klipp sömsmån.
4. Lägg delarna på linnetyg ( fodret) klipp ut, ryggen skall vara i ett stycke ock på skrodden  /
5. Nu börjar man sy ihop delarna, tråd 35/2, alltid vaxad. Efterstygn. Sidosömmar samt axelsömmar. Pressa isär.
6. Sy på kilen, inte som V utan mer som ett U, (på kilens topp). Pressa isär sömmarna ock klipp ett jack ca 2cm ner från toppen av kilen.
7. Tråckla med stora snedställda stygn fast fodret, lämna 3cm på kanterna
8. Sy på fodret på kilen, med fållstygn, tätare ock på sömsmånen (på yttersidans sömsmån) på ca 2cm av toppen.
9.Sy fast fodrets sidor såhär, lägg sidfodret så att den täcker sömsmånen på yttertygets sidor, lägg ryggfodret över, vik in kanten på den ock sy med fållstygn, sy ner i yttertygets sömsmån, utom de 3 sista cm, de syr man inte ner, utan bara ihop. Glöm inte att vika in fodret på sidsidorna  längst ner, där mmm-lappen ska sitta.
10. Vik in 0,7cm utav yttertyget, ta hjälp av tråkelmarkeringen vi gjorde (3) och sy ner med snedställda tråckelstygn, runt hela livet. Pressa ner.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
... dimmiga morgonar ock dagar på Gläntan...
Till top